Pelyvás gabonafajok és (táj)fajtáik vizsgálata

OK-NET Arable

Callout Title

Mik azok a pelyvás gabonafajok?
A tönköly (Triticum spelta), tönke (Triticum dicoccum) és alakor (Triticum monococcum) búzákat a "kisgabona", "ősgabona" vagy pelyvás gabona kategóriába soroljuk, többnyire alacsony termesztési területük, illetve évezredekre visszanyúló kultúrtörténeti jelentőségük okán. Az elmúlt évszázadban termelésük jelentősen visszaszorult, legfőképp azért, mert nem illeszkednek az intenzív gabonatermesztési elvárásokhoz. Jellemzőjük, hogy általában rosszabb minőségű talajokon, vagy extenzív feltételek mellett termeszthetők, és a modern kenyérbúzához képest más beltartalmi mutatókkal bírnak, sokszor más fehérje-struktúrákat is tartalmaznak. Kenyérsütésre például nem minden ősgabona alkalmas, ugyanakkor némelyik kiváló száraztészta (tönke) vagy keksz alapanyagnak (alakor). Terméshozamuk többnyire alacsony. A kisgabonák az ökogazdálkodók számára fontos piaci lehetőséget jelentenek, a környezet- és egészségtudatos vásárlók, vagy éppen a gasztronómia szerelmesei számára pedig értékes alternatívát az élelmiszer-fogyasztásban.

Enter Your Text

Ősgabonákkal az élelmiszerlánc sokféleségéért

  • Az ősgabonák extenzív területeken, kevesebb ráfordítással és kisebb kockázattal termeszthetők, ezért jól beilleszthetők az ökológiai gazdálkodásba, fokozva annak jövedelmezőségét.

  • Az ősi búzafajok újra termesztésbe vonásával hozzájárulunk az agro-biodiverzitás fokozásához, a szántóföldi kultúrák változatosabbá tételéhez.

  • Széles genetikai hátterük miatt az ősgabonák tágítják az ökológiai gabona-nemesítés lehetőségeit, de lehetővé teszik a mindennapi termesztésben is a helyhez alkalmazkodó populációk kialakítását.

  • Jobb alkalmazkodó képességük (pl. szárazságtűrésük) miatt az ősgabonák kedvezőbben reagálnak a szélsőséges környezeti viszonyokra, így a klímaváltozás hatásaival szemben is ellenállóbbak.

  • Az ősgabonákból előállított élelmiszerek termékpálya-fejlesztésével egy egészségesebb és változatosabb fogyasztói kultúra kialakítását célozzuk meg.

Vizsgálataink

Vizsgálataink
A növények különböző fenofázisában végzett szemrevételezés során a gyomelnyomó képességet és az általános habitust felvételezzük.
Vizsgáljuk a tételek növénykórtani állapotát.
Laboratóriumi körülmények között értékeljük a termés beltartalmi paramétereit: fehérje, sikér, esésszám, illetve vizsgáljuk az ezeket lehetővé tevő standard módszerek alkalmasságát.
A betakarított termésben felmérjük a mikotoxin-termelésért felelős gombák képleteit.
Mérjük a hozamok.
Vizsgáljuk a feldolgozási lehetőségeket és a termékfejlesztési potenciált.

Enter Your Text

Eredményeink, amikre büszkék vagyunk

  • A hazai pelyvás gabonafajok és regisztrált fajtáik tesztelését kiegészítettük a kevésbé ismert tájfajták vizsgálatával és felszaporításával.
  • A pelyvás gabonákból készült termékeket (kenyereket, kekszeket) fogyasztókkal és pékekkel is értékeljük kóstoltatások alkalmával.
  • Két nemzetközi kutatási projektet nyertünk el (Healthy Minor Cereals, Diversifood), melyek lehetővé teszik, hogy a pelyvás gabonákat a Debreceni Egyetem ATK Nyíregyházi Kutatóintézetével együttműködésben, kisparcellás kísérletekben is vizsgáljuk, felszaporítsuk, és 2017/2018-tól üzemi szinten is teszteljük. 
  • Ökológiai gabonatermesztés” címen megjelent átfogó szakmai kiadványunkba a pelyvás gabona-fajtatesztek és a résztvevők tapasztalatait is igyekeztünk beépíteni.


A kísérletekhez az on-farm gazdák a következő (táj)fajtákból kaptak vetőmagot:

Tönköly – Frankenkorn, Oberkulmer Rotkorn, Zollernspelz, Mv Martongold

Alakor – Mv Alkor, Mv Menket

Tönke – Mv Hegyes

Tönke és alakor tájfajták vetőmagjai (több mint 12 tétel a NöDIK és a Pro Specie Rara jóvoltából)


Kapcsolódó nemzetközi projektek

HealthyMinorCereals

Olvasson bele kiadványainkba

Ökológiai gabonatermesztés

Kutatási összefoglaló 2014

Pelyvás gabonák összehasonlító vizsgálata

Kutatási összefoglaló 2013

Pelyvás gabonák ökológiai termesztése – minőségvizsgálat és

 

Földi Mihály

Kutatási szakreferens szántóföldi témákban

mihaly.foldi (at) biokutatas.hu

+36 20 975 7483