paradicsom tájfajták összehasonlítása

OK-NET Arable


A tájfajta paradicsomok genetikai változatosságuk és alkalmazkodó képességük révén rendkívül értékesek, ugyanakkor az intenzív ipari termelés követelményeinek legtöbbször nem felelnek meg, így mára jobbára kiszorultak a termesztésből. Előnyös tulajdonságaik (változatosságuk, gazdag ízviláguk, adaptív képességeik) miatt azonban feltételezhető, hogy egyes tájfajták jól megállnák a helyüket a hazai ökológiai termesztésben.

Különleges ízvilágban köszön vissza a genetikai sokszínűség

  • A paradicsom tájfajták újra termesztésbe vonásával hozzájárulunk agrár-örökségünk életben tartásához és a mezőgazdasági biodiverzitás fokozásához.

  • Változatos genetikai hátterük miatt a tájfajta paradicsomok kiváló kiinduló anyagot jelentenek a nemesítés számára, de a mindennapi termesztésben is lehetővé teszik a területhez alkalmazkodó, egyedi populációk létrehozását.

  • Kutatásaink eredményeként a fogyasztók és a felhasználók is megismerhetik az egyedi ízvilággal és kiemelkedő minőséggel rendelkező tájfajtákat - megindulhat a termékpálya fejlesztés.

Eredményeink, amikre büszkék vagyunk

  • On-farm kutatásunk során 2016-ig összesen 35 paradicsom tájfajtát vizsgáltunk meg, 28 együttműködő gazdaságban. Legfontosabb célunk a paradicsom tájfajták agrotechnikai, növényvédelmi és beltartalmi paramétereinek felvételezése volt.
  • Három termesztési szezonban (2015-2017) 10 kiválasztott paradicsom tájfajtát kisparcellás kísérletben is vizsgáltunk az on-farm hálózat két ökológiai gazdaságában (Tahitótfalu, Szigetmonostor).
  • Félüzemi feldolgozási kísérleteket végeztünk, a nyers és a feldolgozott termékekről is összegyűjtöttük a termelői és fogyasztói visszajelzéseket.
  • Lehatároltuk az ökológiai termesztés számára legmegfelelőbb tájfajta tételeket, és lefektettük a tájfajta paradicsomok termesztés-technológiai alapjait.
  • A kutatásokkal sikeres együttműködést alakítottunk ki a Szent István Egyetem Ökológiai és Fenntartható Gazdálkodási Rendszerek Tanszékével (Dr. Divéky-Ertsey Anna) és Növényvédelmi Intézetével (Dr. Tóth Ferenc), és természetesen a termékpálya érintett szereplőivel.
  • A kísérletek két doktori munkának és számos diplomamunkának szolgáltak témául.


Kapcsolódó nemzetközi projekt:

Olvasson bele kiadványainkba

A paradicsom ökológiai termesztése

Kutatási Összefoglaló 2014:

Paradicsom tájfajták vizsgálata ökológiai gazdálkodásban

Kutatási Összefoglaló 2013:

Paradicsom tájfajták vizsgálata ökológiai gazdálkodásban

Kutatási Összefoglaló 2012:

Közép-magyarországi paradicsom tájfajták vizsgálata ökológiai gazdálkodásban

Diversifood: Landrace Tomatoes in Hungary (angol ismertető a tájfajta paradicsomok magyarországi termesztéséről és piaci lehetőségeiről)

 
 

Papp Orsolya

Kutatási szakreferens biokertészeti témákban

orsolya.papp (at) biokutatas.hu

          +36 20 321 7014