On-farm kutatási hálózat

Egy egyedülálló kutatási program

Az ÖMKi 2012-ben kezdte meg az on-farm kutatási hálózat kialakítását, mely a hazai ökológiai gazdaságokban megvalósuló innovatív kísérletek rendszere. Életszerű helyzetekben kivitelezett, egyszerű kísérletek beállítását jelenti működő gazdaságokban, illeszkedve a gazdálkodók által meghatározott termelési célokhoz. A kísérletek témáját a résztvevő gazdaságokkal közösen alakítjuk ki.

Hálózatunk munkája egyedülálló, az ÖMKi az egyetlen hazai szervezet, amely a gazdálkodókkal ilyen szoros együttműködésben, gyakorlati szemlélettel kutat a fenntartható mezőgazdaságért. Munkánk egyik kiemelkedő elismerése, hogy 2017-ben az on-farm hálózat elnyerte a 78. OMÉK Agrárfejlesztési Díjat.

Hazánkban az üzemi kísérletek megvalósítása nagy múltra tekint vissza, részvételi alapokon nyugvó, ökológiai gazdálkodásban megvalósított kutatási hálózatra azonban az ÖMKi on-farm kutatása előtt nem volt példa itthon. Nyugat-Európában és Észak-Amerikában ugyanakkor régóta jelentős szerepük van az on-farm típusú rendszereknek a gazdálkodók tájékoztatásában, az innovatív, jó gyakorlatok kifejlesztésében és elterjesztésében. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma fenntartható mezőgazdasági kutatásért és oktatásért felelős programjában (SARE) már az 1970-es évek óta folynak on-farm hálózati kísérletek. Európában szintén régóta elterjedt ez a kutatási módszer, és alapvető eszközévé vált olyan ökológiai kutatási intézeteknek, mint a holland Louis Bolk Intézet, az angol Organic Research Centre vagy a norvég NORSOK Intézet. Partnerintézetünk, a svájci FiBL (Forschungsinstitut für biologischen Landbau) 1973-as alapítása óta számos on-farm kísérlettel és praktikus kiadvánnyal erősítette a kutatás és a gyakorlat kapcsolatát. A módszer olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy azóta Németországban és Ausztriában is átvették.

 • Együttműködés

  Egyszerű életszerű kisérletek. A gazdálkodókkal közösen kialakított célok

 • Kiértékelés

  Adatgyűjtés a gazdákkal. Eredmények kiértékelése

 • Ismeretmegosztás

  Eredmények hiteles és pontos megosztása. Tudományos ismeretterjesztő kiadványok.

 • Szakmai platformok

  Évközi találkozók, terepi rendezvények. Kostolók és eredményértékelő műhelyek.


Összefogás és együttműködés

Az on-farm kísérletek megtervezése, megvalósítása, kiértékelése és az eredmények megvitatása szoros kapcsolatot teremt a gazdálkodók, feldolgozók, kutatók, nemesítők, kereskedők és értékesítők, vagyis a teljes termékpálya szereplői között.
– Az évközi találkozók, terepi rendezvények, kóstolók és műhelymunkák lehetőség adnak a közösség-alkotásra.
– Az ágazati szereplők közötti párbeszéddel a szakmai információk közvetlenül hozzáférhetővé válnak a résztvevők számára.
– A megosztott tapasztalatok és a hozzáértés sokszorozódik.
– A kifejlesztett és vizsgált megoldások közvetlenül hozzájárulnak a hazai ökológiai ágazat fejlődéséhez.


Támogasson egy kivételes kutatási hálózatot!

Támogasson egy kivételes kutatási hálózatot!

Várjuk az ökológiai gazdálkodás iránt elkötelezett és érdeklődő támogatókat, akik egy speciális szakmai tevékenységnek és hálózatnak válhat részesévé Magyarországon. Valamint a hálózatban létrejövő összefogással és az ebből születő eredményekkel egyúttal hozzájárulhatnak a hazai bioágazat versenyképességének növeléséhez, és közvetve a természet- és környezetvédelem ügyét is erősítik.

Segítse munkánkat: Támogassa a biokutatást!