ÖMKi Talajtól a tányérig kampány – a csendes bioforradalom

2018. április 23.

Hazánkban kevesen ismerik az ökogazdálkodás valós előnyeit és korlátait. Ugyanakkor a társadalmi igény érezhetően növekszik a kémiai szerek által dominált élelmiszer-termelés megváltoztatására, és az egészségesebb, környezetkímélőbb alternatívák keresésére. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) pontosan ezért indította útjára a biogazdálkodás és bioélelmiszer-fogyasztás népszerűsítését célzó, öt hónapon át tartó online kampányát. A Talajtól a tányérig kampány célja, hogy hitelesen, szakmai alapokon, ugyanakkor érthetően mutassa be a hazai fenntartható élelmiszer-termelést, megszólítva a biogazdákat és rávilágítva az ökológiai kutatás fontosságára.

Kóstoljunk bele a sokszínűségbe!

A biogazdálkodás számos új zöldséggel, gyümölccsel és feldolgozott termékkel ismertetheti meg a fogyasztót, melyekről eddig talán nem is hallott. Emellett a változatos biotermékekből és alapanyagokból felépülő étrend a kiegyensúlyozott táplálkozás mérföldköve is. Az ÖMKi kutatási eredményei megmutatják, hogy vegyszermentes termeléssel is lehet sokszínű, egyedi és természetes alapanyagokat előállítani. A Talajtól a tányérig kampány keretében szeretnénk a biológiai sokszínűséget mindenki számára megtapasztalhatóvá tenni. Ezért indítottuk el a „Fogadj örökbe egy tájfajta paradicsom-palántát” felhívást. A felhívás keretében több mint ezer palántát rendeltek az érdeklődők, melyet májustól gondosan nevelgethetnek majd otthonukban. A Talajtól a tányérig kampány pedig tippeket ad a sikeres munkához, melyet bárki hasznosíthat a kertjében. A tájfajta paradicsom-palánta csak egyike az ÖMKi kutatásaiból származó gyakorlati eredményeknek. A kampány során áprilisban az ökológiai méhészet, májusban a szőlészet, júniusban a szántóföldi biogazdálkodás kerül majd terítékre, bemutatva a hazai biokutatás gyakorlati hasznosítását, és nem utolsó sorban a kutatásban résztvevő biotermelőket. Júliusban a biokertészet témakörével és a Nagy Lecsó rendezvénnyel zárul a kampány. Érdemes tehát nyomon követni az eseményeket!

Mindennapi hőseink: a biogazdák

Olyan magától értetődő, hogy a boltban megvesszük az ételt, hogy sokszor elfelejtjük megbecsülni az előállításán dolgozó termelőket. A biogazda az a forrás, aki nemcsak megtermeli számunkra a betevőt, de törődik

is azzal, hogy mit eszünk. A Talajtól a tányérig kampány arra biztatja az érdeklődőket, hogy ismerjék meg a biogazdákat, és ezáltal azt, hogy az étel, amit megvásárolnak, honnan származik. Fontos a közvetlen kapcsolat a termelővel, mert ez a bizalom záloga, és így válik a talajtól egészen a tányérig követhetővé a minőségi bio élelem útja. Az ÖMKi évente több mint 100 gazdálkodóval működik együtt, úgynevezett on-farm kutatásai során. A részvételi kutatást megvalósító on-farm hálózat 2017-ben az OMÉK Agrárfejlesztési Díját is elnyerte. A Talajtól a tányérig kampány során szeretnénk a lehető legszélesebb ismertséget biztosítani a kutatási hálózat résztvevőinek, hiszen első kézből látjuk munkájukat, ismerjük érdemeiket – és fontosnak tartjuk, hogy mások is megismerjék őket!

Közösen a bioért

A Talajtól a tányérig online kampány március közepétől a tájfajta paradicsomok örökbefogadásával indult, áprilistól júliusig pedig az ÖMKi kutatási ágazatainak szereplőit és eredményeit, így a méhészeti, szőlészeti, szántóföldi és kertészeti ökológiai termelés jellegzetességeit mutatja be. A kampány célját olyan neves előadóművészek, illetve a közösségi médiában ismert személyek is felkarolták és népszerűsítik, mint például Ivancsics Ilona színésznő, Vecsei H. Miklós színész, Nagy Réka, az Ökoanyu, vagy éppen a Felelős Gasztrohős. A kampányt július végén a Nagy Lecsó rendezvény zárja, ahol egy közös főzés keretében találkozhatnak a résztvevők: gazdák, kutatók, kertészkedők és fogyasztók egymással. Ráadásul, még a tájfajta paradicsom nevelés gyümölcseit is megversenyeztethetik a lelkes örökbefogadók a Paradicsom Szépségversenyre nevezve.

A kampányba folyamatosan bekapcsolódhatnak azok, akik szeretnének többet megtudni a fenntartható gazdálkodásról, a biokutatásról, vagy kedvet éreznek az aktív részvételre a kampány folyamatosan frissülő felhívásaiban, vagy az ÖMKi munkájában. Nemcsak a bioért tehetünk a kampánnyal, hanem azért is, hogy hitelesen tájékoztassuk a nyilvánosságot a környezet-tudatosság, a fenntartható élelmiszertermelés és fogyasztás mindennapjainkban is megvalósítható eszközeiről. Megmutatva, hogy öko nemcsak egy címke, hanem életvitel és világnézet is, amivel közösen tudunk tenni egy egészségesebb, természetesebb jövőért.

A kampány részleteiért kérjük, keresse fel az ÖMKi Talajtól a tányérig oldalt.
Amennyiben segítené a kampány ismertebbé tételét, kérjük, keressen minket a partner@biokutatas.hu e-mailcímen.

Köszönjük eddigi partnereinknek:
Ivancsics Ilona
Vecsei H. Miklós
Nagy Réka – Ökoanyu
Közösségi Kertek
Felelős Gasztrohős

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Több információ

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close