DiverIMPACTS

Diverzifikáció a vetésforgó, köztes-termesztés és másodvetés alkalmazásával, a fenntarthatóságra törekvő szereplők és termékpályák támogatásával

DiverIMPACTS dióhéjban

A projekt a növénytermesztési gyakorlat változatosabbá tételének előnyeit vizsgálja és mutatja be. A diverzifikáció többféleképpen is megvalósítható, így például a tágabb vetésforgó, másodvetés, vagy éppen köztes vetés (intercropping) alkalmazásával. Utóbbi lehet akár kevert, soronkénti vagy sávos elrendezésű is.

A DiverIMPACTS projekt 10 már működő szántóföldi tartamkísérlet tapasztalataira támaszkodik, melyek kiválóan alkalmasak a növénytermesztési diverzifikáció hatásainak számszerűsítésére. Ezen kívül 25, úgynevezett innovációs csoporttal működik együtt, és támogatja őket az olyan fenntartható termékpályák kialakításában, amelyeket a magas fokú növénytermesztési diverzifikáció és az új piaci termékek jellemeznek. Az innovációs csoportok a szereplők széles körét fogják össze, így például gazdálkodókat, szaktanácsadókat, feldolgozókat és kutatókat.

Támogatás

Támogatás: Horizont 2020 Kutatási Keretprogram, Európai Unió
Koordinátor: INRA, Francia Nemzeti Mezőgazdasági Kutatóintézet, Institute National de la Recherche Agronomique, Franciaország
Időtartam: 2017. júniustól 2022. májusig

Enter Your Text

A DiverIMPACTS célja, hogy…

  • segítse a szántóföldi növénytermesztés diverzifikációjában rejlő lehetőségek megvalósítását,

  • támogassa a jobb mezőgazdasági termelést, az erőforrás-hatékonyságot és a fenntartható termékpályák létrehozását,

  • elhárítsa a növénytermesztési diverzifikáció előtt álló akadályokat, és elősegítse a mezőgazdasági sokféleség megvalósítását adott gazdaság, ellátási lánc illetve térség szintjén egyaránt,

  • hasznos javaslatokat dolgozzon ki az érintett döntéshozók számára, hogy könnyebb legyen a termékpályák érintett szereplőinek koordinációja és támogatása.

  • segítse az előállítását és piaci hasznosítását az egészséges és ízletes élelmiszertermékeknek;

  • bevezessen újszerű kísérleti és kommunikációs eszközöket az ágazati szereplők összekötésére.


Konzorciumi partnerek:

A DIVERSIFOOD projekt 12 európai országból összesen 21 partnert fog össze:

http://www.diversifood.eu/partners/

 

Az ÖMKi szerepe
Az ÖMKi feladata többek között a növénytermesztés változatosabbá tételével szerzett legújabb európai tapasztalatok összegyűjtése és elemzése, valamint gazdálkodókkal együttműködésben, új diverzifikációs technikák gyakorlati tesztelése és vizsgálata. Kisparcellás és on-farm kísérletekben a szója vetésforgóba illesztését, másodvetésben való alkalmazhatóságát, valamint ökológiai termékpálya-fejlesztési lehetőségeit vizsgáljuk.Eddigi események, kiadványok:

DiverIMPACTS szórólap

DiverIMPACTS workshop 2017. október 2-4.:


This project received funding from the European Union's Horizon 2020 Research and Innovation program under Grant Agreement n° 727482.

OK-NET Arable

OK-NET Arable


OK-NET Arable